Wie nu in het vierde jaar zit, heeft de afgelopen jaren zijn horizon al heel wat kunnen uitbreiden: de klasdagen in het eerste jaar, de traditionele ééndaagse schoolreizen in de eerste drie jaren van onze humaniora en de internationale koorreizen met het Berchmans Jeugdkoor. 

De vierdejaars bezoeken de twee steden Rotterdam en Amsterdam telkens in klasverband. Rotterdam, dat volledig vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door zware bombardementen staat internationaal bekend als architectuurstad, met heel wat staaltjes van vernieuwende bouwkunst, onder meer met de Euromast en de Erasmusbrug als typerende landmarks. De hoofdstad Amsterdam groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. De leerlingen maken er kennis met de vele bezienswaardigheden zoals het Rijksmuseum dat recent volledig gerenoveerd werd, het Van Gogh Museum, het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, e.a.

Deze reis kadert ook in de realisatie van de leerplandoelstellingen voor het vak Nederlands met het bijwonen van een theatervoorstelling over het leven van Anne Frank en de bespreking van haar dagboek, het vak Geschiedenis met een bezoek aan het Rijksmuseum waarin men talrijke kunstwerken terugvindt van de periode na de Middeleeuwen, in het bijzonder de Gouden Eeuw, en voor het vak Aardrijkskunde met een bezoek aan de Maeslantkering, het sluitstuk van de Deltawerken in Hoek van Holland.