Muziek

Het Berchmans Jeugdkoor en het Berchmans Collegium Vocale zullen dit schooljaar met hun themaprogramma ‘ Sounds of Liberty’ een koortournee maken met liederen over oorlog en vrede. 

Naar aanleiding van de grote herdenking 1914-1918 zullen wij met onze koorleden bij de afsluiting van de eeuwherdenking van de Groote Oorlog met het Berchmans Jeugdkoor en het Berchmans Collegium Vocale een bijzonder programma met muziek, poëzie, getuigenissen en beeld brengen waarmee we tijdens het Hemelvaartweekend een koortournee zullen maken langs de frontstreek in Noord-Frankrijk en de Westhoek. Het zal beslist een unieke ervaring worden, waarbij wij op een aantal plaatsen met dit programma met liederen en teksten rond oorlog en vrede vooral een boodschap van vrede en hoop willen brengen.

Er staan verscheidene optredens tijdens deze koorreis op het programma. Graag delen wij u al het voorlopige programma mee. We vertrekken op donderdag 10 mei ’s ochtends richting Pas de Calais, waar we wellicht een concert zullen brengen in Le Touquet of Boulogne-sur-mer.

logo 100 jaar Groote Oorlog

 Ovrijdag 11 mei zullen we een wandeling maken langs de Cap Blanc-Nez en de prachtige krijtrotsen ontdekken. De namiddag brengen we door in Boulogne-sur-mer, waar we wellicht een bezoek brengen aan het zeecentrum Nausicaä. Op vrijdagavond staat het tweede concert op ons programma in Langemark (Poelkapelle). Langemark is vooral bekend om zijn Duitse Militaire Begraafplaats, het Studentenkerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. In deze oorlog had Langemark zwaar te lijden, het lag namelijk pal op de frontlijn. Er bleef niets van overeind. Onder de oude spelling Langemarck is het dorp vooral gekend in de Franse en Britse krijgsgeschiedenis vanwege de veldslagen in november 1914. 's Avonds brengen wij een concert in de stemmige Paulus Bekeringkerk van Langemark. In dit landelijke dorpje verblijven de koorleden ook in gastgezinnen.

 Op zaterdag 12 mei bezoeken we ’s ochtends het ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ te Langemark waar meer dan 44.000 Duitse soldaten rusten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Vervolgens rijden we naar de Belgische kust waar we in Koksijde ons laatste concert zullen brengen.

Koksijde bevond zich tijdens 'de Groote Oorlog' op een 10-tal kilometer achter het front. Het dorp werd als rustplaats gebruikt voor de troepen en nu en dan door de artillerie beschoten. Overdag plannen we nog een aantal ontspanningsactiviteiten langs de kust en 's avonds geven we ons laatste concert in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde, ook wel bijgenaamd de 'kathedraal van het licht'. Het gebouw werd trouwens als monument beschermd in 2005 en kan gelden als één van de opvallendste en meest vooruitstrevende naoorlogse kerkgebouwen in Vlaanderen.

 Op zondag 13 mei maken we wellicht nog een wandeling langs de kustlijn en zijn we rond de middag terug in Brussel. 

Nieuw

Thumbnail Het Berchmans Jeugdkoor en het Berchmans...
Thumbnail   Naar inmiddels jaarlijkse gewoonte namen een...
Thumbnail     Op vrijdag 20 oktober stroomde de speelplaats om...
De vierdejaars trokken eind september-begin...
Thumbnail Plaats: het dorpje Stanzach / Holzgau (Lechtal)...
 • 20 november
  09u20: Toets Aardrijkskunde (2G) All Day
 • 20 november
  MST Inenting Boostrix (3e jaars) All Day
 • 21 november
  08u30: Toets Aardrijkskunde (2C) All Day
 • 21 november
  08u30: Toets Niet-behandelde tekst Grieks en Latijn (5e en 6e jaar) All Day
 • 20 november - 22 november
 • 21 november - 23 november
 • 23 november - 25 november
 • 27 november - 29 november
 • 29 november - 01 december
 • 30 november - 02 december
 • 01 december - 02 december