Taal

Een project rond posters dus? Deze vlag dekt de lading niet helemaal: dit project wil veel meer zijn. Voor het derde opeenvolgende schooljaar loopt dit project nu op ons college en jaar na jaar wordt dit meer aan de behoeften van onze school en onze leerlingen aangepast.

Aanvankelijk startten we via een wekelijkse poster met daarop tien verschillende schooltaalwoorden. Dit zijn woorden waarvan bewezen is dat leerlingen ze in verschillende vakken en/of schoolse situaties over de jaren heen nodig hebben. Woorden zoals wettigen, chronologisch, de functie, verstaan onder... Onderzoek heeft aangetoond dat hun betekenis misschien soms relatief eenvoudig lijkt, maar dat niet noodzakelijk ook is. In de lessen Nederlands werd rond deze tien woorden gewerkt en ook in de andere vakken werden ze meer gebruikt.

Ondertussen zijn er reeds verschillende extra, vakoverschrijdende projecten gestart en ook dit schooljaar komen daar weer enkele nieuwe bij. Op die manier is het de bedoeling dat leerlingen van taalverwerving een automatisme maken, hun woordenschat uitbreiden en tegelijk hun horizon verruimen. Dit komt hun algemene ontwikkeling en houding tegenover talen ten goede en versterkt de verbondenheid van onze vakken. Wij bieden geen alleenstaande vakken aan, maar een algemene vorming.

Deze projecten zijn bijzonder uiteenlopend, gaande van bewust omgaan met voeding en natuur, over werken met en de gevaren van ICT tot meer artistieke onderwerpen zoals zelfgemaakte strips en poëzie. Voor elk wat wils dus.

De poster met de tien schooltaalwoorden, die oorspronkelijk het wekelijkse vertrekpunt was, moet dus nu het hulpmiddel zijn. Een methode waarvan wij vinden dat ze voor leerlingen én leerkrachten verrijkend is. 

 

Nieuw

Op de jaarlijkse opendeurdag op zaterdag 13...
De leerlingenraad is de stem van de leerlingen....
Adem! Adembenemend Elke leraar met een hart voor...
Thumbnail Tijdens het Hemelvaartweekend trokken 80...
Op vrijdag 1 juni werd in aanwezigheid van...
 • 24 september
  Klasdagen 1E (vertrek om 14u30) 00:00 to 00:00
 • 25 september
  Planetarium 5e jaar 08:30 to 12:50
 • 25 september
  Leerlingenraad 3e jaar 12:25 to 12:50
 • 25 september
  Terreinstudie biologie - plantentuin Meise 4A+4B 12:40 to 16:00
 • 24 september - 25 september
 • 27 september - 06 oktober