Taal

Een project rond posters dus? Deze vlag dekt de lading niet helemaal: dit project wil veel meer zijn. Voor het derde opeenvolgende schooljaar loopt dit project nu op ons college en jaar na jaar wordt dit meer aan de behoeften van onze school en onze leerlingen aangepast.

Aanvankelijk startten we via een wekelijkse poster met daarop tien verschillende schooltaalwoorden. Dit zijn woorden waarvan bewezen is dat leerlingen ze in verschillende vakken en/of schoolse situaties over de jaren heen nodig hebben. Woorden zoals wettigen, chronologisch, de functie, verstaan onder... Onderzoek heeft aangetoond dat hun betekenis misschien soms relatief eenvoudig lijkt, maar dat niet noodzakelijk ook is. In de lessen Nederlands werd rond deze tien woorden gewerkt en ook in de andere vakken werden ze meer gebruikt.

Ondertussen zijn er reeds verschillende extra, vakoverschrijdende projecten gestart en ook dit schooljaar komen daar weer enkele nieuwe bij. Op die manier is het de bedoeling dat leerlingen van taalverwerving een automatisme maken, hun woordenschat uitbreiden en tegelijk hun horizon verruimen. Dit komt hun algemene ontwikkeling en houding tegenover talen ten goede en versterkt de verbondenheid van onze vakken. Wij bieden geen alleenstaande vakken aan, maar een algemene vorming.

Deze projecten zijn bijzonder uiteenlopend, gaande van bewust omgaan met voeding en natuur, over werken met en de gevaren van ICT tot meer artistieke onderwerpen zoals zelfgemaakte strips en poëzie. Voor elk wat wils dus.

De poster met de tien schooltaalwoorden, die oorspronkelijk het wekelijkse vertrekpunt was, moet dus nu het hulpmiddel zijn. Een methode waarvan wij vinden dat ze voor leerlingen én leerkrachten verrijkend is. 

 

Nieuw

Thumbnail Nuit Blanche is een gezamenlijk initiatief van...
Op de jaarlijkse opendeurdag op zaterdag 13...
De leerlingenraad is de stem van de leerlingen....
Adem! Adembenemend Elke leraar met een hart voor...
 • 20 november
  Toets niet-behandelde tekst Grieks en Latijn 5e en 6e jaar 08:30 to 09:20
 • 21 november
  Toets Duits 3e jaar 08:30 to 09:20
 • 23 november
  Filmforum 5e jaar - Das Experiment 11:10 to 12:50
 • 26 november
  Rapport 4-5-6 All Day
 • 20 november - 27 november
 • 27 november - 30 november
 • 30 november - 30 november