Taal

Een project rond posters dus? Deze vlag dekt de lading niet helemaal: dit project wil veel meer zijn. Voor het derde opeenvolgende schooljaar loopt dit project nu op ons college en jaar na jaar wordt dit meer aan de behoeften van onze school en onze leerlingen aangepast.

Aanvankelijk startten we via een wekelijkse poster met daarop tien verschillende schooltaalwoorden. Dit zijn woorden waarvan bewezen is dat leerlingen ze in verschillende vakken en/of schoolse situaties over de jaren heen nodig hebben. Woorden zoals wettigen, chronologisch, de functie, verstaan onder... Onderzoek heeft aangetoond dat hun betekenis misschien soms relatief eenvoudig lijkt, maar dat niet noodzakelijk ook is. In de lessen Nederlands werd rond deze tien woorden gewerkt en ook in de andere vakken werden ze meer gebruikt.

Ondertussen zijn er reeds verschillende extra, vakoverschrijdende projecten gestart en ook dit schooljaar komen daar weer enkele nieuwe bij. Op die manier is het de bedoeling dat leerlingen van taalverwerving een automatisme maken, hun woordenschat uitbreiden en tegelijk hun horizon verruimen. Dit komt hun algemene ontwikkeling en houding tegenover talen ten goede en versterkt de verbondenheid van onze vakken. Wij bieden geen alleenstaande vakken aan, maar een algemene vorming.

Deze projecten zijn bijzonder uiteenlopend, gaande van bewust omgaan met voeding en natuur, over werken met en de gevaren van ICT tot meer artistieke onderwerpen zoals zelfgemaakte strips en poëzie. Voor elk wat wils dus.

De poster met de tien schooltaalwoorden, die oorspronkelijk het wekelijkse vertrekpunt was, moet dus nu het hulpmiddel zijn. Een methode waarvan wij vinden dat ze voor leerlingen én leerkrachten verrijkend is. 

 

Nieuw

Thumbnail vrijdag 24 mei 2019
Thumbnail Ook dit jaar organiseerde de werkgroep Zin in...
Wie zijn we? Het zorgteam op onze school bestaat uit...
 Plaats: Revnice (Tsjechië) Activiteiten:...
Thumbnail Jezuïetencolleges zien het als één van hun...
 • 23 mei
  Redactievergadering Pandora 1-2-3 12:25 to 12:50
 • 24 mei
  Rapport 4-5-6 All Day
 • 24 mei
  Redactievergadering Pandora 4-5-6 13:15 to 13:40
 • 24 mei
  Lenteconcert 20:00 to 22:00
 • 23 mei - 24 mei
 • 27 mei - 28 mei
 • 29 mei - 01 juni