Taal

Zoals het al enkele jaren de gewoonte is, nodigden we ook dit schooljaar een jeugdauteur uit om op een woensdagnamiddag een lezing te geven voor de leden van onze leesclub van de eerste graad. Op 18 januari was het de beurt aan Guy Didelez.

Deze Antwerpenaar schrijft zowel boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hij schrijft ook toneelstukken en werkt als scenarist. Met meer dan 80 werken op de teller en een actieve schrijfcarrière die teruggaat tot de jaren 80 van de vorige eeuw, waren we er vrij gerust in dat deze rasverteller de leerlingen zou weten te boeien. De aanwezige leerlingen zullen dat zeker  bevestigen.

Wie dacht dat lezingen een saaie bedoening zijn, kwam op die woensdag bedrogen uit. Guy Didelez had zijn jeugdboeken ingedeeld in verschillende genres. Er waren leuke leesboeken, hartenbrekers, bloedstollende verhalen, ongelofelijk-maar-waarboeken en iets moeilijkere jeugdliteratuur. Tijdens deze auteurslezing mochten de leerlingen kiezen over welke twee genres ze nog meer informatie wilden. 

 Guy Didelez

De leerlingen kozen voor de bloedstollende verhalen en voor de iets moeilijkere jeugdliteratuur. De auteur koos dan uit elk van deze genres een boek waarop hij op uitermate boeiende wijze dieper inging. Bij de bloedstollende verhalen werd het zijn debuutroman, Raspoetin. Dit boek viel meteen bij het verschijnen reeds in de prijzen en wordt vandaag nog steeds herdrukt, wat bewijst dat het nog steeds graag gelezen wordt. Ook onze eigen leerlingen waren snel in de ban van deze Russische, houten buikspreekpop die het ‘kwaad’ in zich lijkt te hebben. Een enthousiasme dat duidelijk overal gedeeld wordt, wat resulteerde in een vervolgverhaald: Raspoetin duikt weer op. Zonder overdrijven mogen we zeggen dat Guy Didelez een groot deel van het aanwezige publiek voor deze twee boeken wist warm te maken.

raspoetin

In het teken van de Ram is een boek dat hij samen schreef met Patrick Bernauw, een andere gevierde jeugdauteur, en een iets moeilijker verhaal. De opbouw is minder eenvoudig omdat verschillende verhaallijnen door elkaar lijken te lopen, maar wie aandachtig luisterde, had snel door dat het de moeite loont om het boek toch een vast te nemen en een kans te geven. Het hoofdverhaal speelt zich af tijdens het interbellum, de periode tussen de twee Wereldoorlogen, in Duitsland. Het is gebaseerd op een reeks feiten en de personages hebben dan ook echt bestaan. Ook de mysterieuze gebeurtenissen hebben echt plaatsgevonden, maar het zouden geen mysteries zijn als ze een eenvoudige verklaring hadden. Elke verklaring die de schrijvers geven, is gebaseerd op historische documenten. Er zijn echter ook andere verklaringen mogelijk en het is vandaag nog steeds onduidelijk welke verklaring de enige juiste is. Daarom, zou wist Guy Didelez ons te vertellen, worden dergelijke verhalen faction genoemd: een samensmelting van fact (feit) en fiction (verzonnen). Kortom: een intrigerend boek.

Als afsluiter konden de leerlingen ook zelf vragen stellen aan de auteur en toen zat de lezing er op. We hopen dat het voor alle aanwezigen een prettige activiteit was en gaan nu reeds op zoek naar even boeiende schrijver-verteller voor volgend jaar.

Nieuw

    Het Sint-Jan Berchmanscollege Brussel zoekt   1)...
Thumbnail vrijdag 24 mei 2019
Thumbnail Ook dit jaar organiseerde de werkgroep Zin in...
Wie zijn we? Het zorgteam op onze school bestaat uit...
 Plaats: Revnice (Tsjechië) Activiteiten:...
No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.