Toneel

retoricatoneel de golf 2016 flyer voor website

 

Cubberley High School, Palo Alto, California, USA.
Voorjaar 1967.
Ron Jones: een leraar geschiedenis gaat in op de vraag van z’n leerlingen hoe het nazisme zo snel een volledige bevolking kon meesleuren in een allesverterend vernietigingsproces.
De Golf. Een experiment om aan te tonen hoe makkelijk het is om mensen in een bepaald keurslijf te wrikken, hoe eenvoudig het is om mensen slogans te laten scanderen, hoe snel mensen die erbij horen zich beter en meer voelen dan anderen die er niet bij horen.
De Golf. Een toneelstuk dat meer wil zijn dan het verslag van een experiment. Het wil een pleidooi zijn tegen het fascisme, tegen elke vorm van opgelegd collectivisme. Of positief: een pleidooi voor het bewaren van de eigen individualiteit. Een fundamenteel mensenrecht.
De Golf. Een gebeurtenis die een halve eeuw geleden werkelijk plaatsvond in een school in Amerika. Lang geleden, ver weg…? Die school kan echter vervangen worden door elke maatschappij, waar en wanneer ook. Laat ons dus niet te snel zeggen: ‘Het zou ons niet (meer) kunnen overkomen…’
De Golf. Meer dan ooit actueel anno 2016, waarin te midden van een wereldwijde vluchtelingencrisis zoveel rechten van zoveel broze individuen steeds meer op de helling komen te staan…

Nieuw

Thumbnail Kennismaken met SJB  Kunt u de school ook...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail       Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon op...