Studierichtingen 3e jaar (2021-2022)

Opendeurdag 2022-2023

Infomomenten voor nieuwe leerlingen 2022-2023

Je kan alvast zaterdag 5 februari 2021 noteren in je agenda.

De verdere planning van de dag volgt later.

UPDATE 14/09/2021

 

 

 

Infomoment voor nieuwe leerlingen voor het schooljaar 2022-2023

UPDATE: 20/01/2022

Schrijf alvast zaterdag 5 februari 2022 op in je agenda.

 

Kennismaken met SJB

Wanneer kunt u met ons kennismaken?

Ben je geïnteresseerd om meer te weten te komen over SJB? Wil je graag bij ons naar school komen volgend jaar? Dan kan je op 5 februari 2022 met ons kennismaken zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Jammer genoeg mogen wij jullie nog niet ontvangen in ons prachtige gebouw en zal de kennismaking dus online verlopen.

 

 Wat bieden we aan op 5 februari?

We bieden verschillende mogelijkheden om informatie te verkrijgen:

  • Van 9.00u tot 16.00u zult u die dag verschillende sessies kunnen volgen. Door op de juiste link te klikken komt u in een sessie met twee leerkrachten terecht. Via de chat zult u vragen kunnen stellen.

  • Ook ouders van de ouderraad zullen die namiddag beschikbaar zijn via een link. Ouders voor ouders dus!

  • Verder vindt u op onze website ook enkele kennismakingsfilmpjes.

  • Ten slotte bieden we de mogelijkheid om een persoonlijk gesprek aan te vragen met een leerkracht of directielid. In dit gesprek kunt u vragen stellen waarop u tijdens de online sessies nog geen antwoord hebt gekregen.

 

Hoe verloopt de dag?

Op zaterdag 5 februari zult u in het onderstaande overzicht links vinden waarop u eenvoudigweg kunt klikken om deel te nemen. We gebruiken Google Meet voor deze sessies. De links werken het best in de Chrome-browser.
De leerkrachten die de sessies begeleiden zullen u vervolgens binnenlaten in de sessie. Uw micro en camera zullen standaard uit staan.

Indien u nog concrete vragen hebt voor ons, dan kunt u via deze link (https://forms.gle/m1DL6fUtfFxahint5) aangeven dat u een afspraak met ons wil maken. In dit formulier laat u uw gegevens achter en dan contacteren wij u met een exact tijdstip en met een link. 

Hebt u nog vragen of is er iets niet duidelijk, dan kunt u de school contacteren via deze contactgegevens :

  • telefonisch: 02 512 03 70

  • via mail: 

    • Anne-Sophie De Decker (directeur): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    • Neal Harding (adjunct-directeur): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Overzicht en tijdstippen van de sessies

We organiseren de sessies minimum 2 keer. Zo kunt u zelf een programma samenstellen voor deze dag op basis van uw interesses.  

Overzicht en tijdstippen van de sessies 2022 02 05

  

 

Op vrijdag 23 februari heeft de retorica haar laatste honderd dagen op het Sint-Jan Berchmanscollege gevierd. Ze hebben voor het eerst in de schoolgeschiedenis een retoricashow in elkaar gestoken, een escape room-spel in hun klaslokaal en een stadsspel in Leuven georganiseerd. In de show werd door leerlingen op een ludieke manier de draak gestoken met de typische kenmerken van sommige leerkrachten. Heel wat leerlingen van het 6de jaar hadden een hun schouders gezet onder deze spetterende revue. De zesdejaars lieten letterlijk een aantal leerkrachten in hun beste doen letterlijk en figuurlijk de revue passeren en heel wat genomineerden voor verschillende categorieën kwamen aan bod tijdens de 3 voorstellingen van deze revue voor de verschillende graden.  Op het Ladeuzeplein in Leuven werd op de middag een grote picknick georganiseerd. De retorici lieten meer dan 100 pizza's aanrukken, de vrieskou kon hen niet meer deren.  In de namiddag speelden alle retorici het spel 'Een tegen allen'. Het was een geslaagde versie van de Honderd dagen!

honderddagen5-2018.jpg honderddagen6-2018.jpg

honderddagen1-2018.jpg honderddagen2-2018.jpg

honderddagen3-2018.jpg honderddagen4-2018.jpg

honderddagen7-2018.jpg

Het schooltoneel was ook dit jaar opnieuw een groot succes. Bij de opvoering van Lord Arthur Savile’s crime schitterden de acteurs op de scène. Ze stonden met niet minder dan 24 acteurs op de planken, waarbij Lady Windermere, de handlezer Podgers en uiteraard Lord Arthur in deze tragikomedie zorgden voor heel wat grappige momenten. Zoals in elke komedie ontstonden er allerlei complicaties en raakte Lord Arthur steeds verder verstrikt in het web dat hij zelf had gesponnen. Leerlingen en leerkrachten bundelden samen hun krachten om drie mooie voorstellingen op de planken te brengen die door het publiek erg gesmaakt werden. Het college heeft altijd al een stevige band gehad met toneel, waarbij ook leerkrachten als regisseurs hun schouders onder het schooltoneel zetten. Alle retorici die deelnamen aan deze editie van het schooltoneel beaamden opnieuw dat het ook voor hen een rijke ervaring was. 

retoricatoneel2018.jpgflyer retoricatoneel 2018 verso

In de 40 dagentijd staan drie elementen centraal : delen - bidden - vasten. Het aspect 'vasten' komt aan bod naar aanleiding van de sobere maaltijd op 5 maart en met de solidariteitsacties van de verschillende leerjaren zetten we het aspect 'delen' in de kijker. De opbrengst van de sobere maaltijd gaat alvast integraal naar de solidariteitsprojecten.


Maar we willen ook het belang van het aspect 'bidden' niet verwaarlozen. Daarom hebben een aantal leerlingen van het 5de en 6de jaar samen met de werkgroep Zin in Meer een heuse tent opgezet in de kerk. Hiermee verkleinen we de grote ruimte van de kerk en maken we het makkelijker rustiger en stemmig. Leerlingen kunnen op maandag 5/3 en dinsdag 6/3 individueel tijdens de middagpauze of in groep met hun leerkracht langskomen. Ze vinden in de tent een evangelietekst met vragen, stellingen rond vasten, zinvolle filmpjes, citaten die tot nadenken stemmen en 2 jaar na de aanslagen ook een oproep tot vrede en solidariteit. Er wordt ook voor ingetogen (live) muziek gezorgd.

Tent binnenkant.jpg
Tent buitenkant

Zo krijgen alle leerlingen én collega's deze week de kans om in de kerk tijd te maken voor gebed en reflectie. We wensen iedereen een zinvolle 40 dagentijd

 
De leerlingenraad verwelkomde dit jaar de Sint op het college. Enkele dagen voor de komst van de Sint had de leerlingenraad alle leerlingen op het college  opgeroepen om een schoen klaar te zetten in hun klaslokaal en een mooie brief te schrijven. Dan zou de Sint zeker voor hen een verrassing in petto hebben. Ruim 500 leerlingen schreven een brief, een verrassend resultaat. 
 
sint 2017 2 sint 2017 3
 
sint 2017 1 

Nieuw

Thumbnail   Infomoment voor nieuwe leerlingen voor het...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail       Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon op...
Thumbnail   Wat valt er op In deze brede richting ligt de...