Muziek

Tijdens het Hemelvaartweekend trokken 80 koorleden van het Berchmans Jeugdkoor op koorreis in de Westhoek. Het programma stond dit jaar volledig in het teken van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog. De Eerste Wereldoorlog, ook wel de 'Groote Oorlog' genoemd, heeft de Westhoek als streek zeer sterk getekend.  Het eerste concert gaven de koorleden in de mooie Sint-Bertinuskerk, gelegen aan de Grote Markt van Poperinge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge of "Pop" trouwens de plaats waar soldaten tot rust konden komen achter het front. Het Berchmans Jeugdkoor bracht er op Hemelvaartdag samen met het solidariteitskoor 'Vamos pra lutar' een geslaagd concert. Dit volwassenenkoor zong liederen uit alle werelddelen: voor vrede en gerechtigheid, tegen oorlog en verdrukking, armoede en uitbuiting. Hun programma sloot perfect aan bij de themaliederen over oorlog en vrede gebracht door onze jonge koorleden. 

logo 2014-2018.jpg

Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog worden in Langemark-Poelkapelle, midden in de frontstreek, van 2014 tot 2018 twaalf vredeswakes georganiseerd. Jong en oud, uit alle windstreken en van alle overtuigingen worden uitgenodigd om telkens op zondagnamiddag te verzamelen in de kerk van Langemark. Het tweede concert van het koortournee “Sound of Liberty & Peace” in het kader van het koorproject 2017-2018 dat het Berchmans Jeugdkoor bracht in de stemmige Sint-Paulus Bekeringkerk van Langemark-Poelkapelle sloot perfect aan bij hun vredesprogramma.  De laatste dagen van onze koorreis verbleven we aan onze Belgische kust, want de kuststreek speelt ook een niet onbelangrijke rol in de Belgische frontlijn. Vier jaar lang houden de Belgische troepen stand  aan de Ijzer. Van Nieuwpoort tot ongeveer aan Boezinge-Sas bij Ieper verdedigen de Belgen een frontlijn van ruim 30 km, soms wat meer, soms wat minder, naargelang het wisselende front.  

Op zaterdagavond 12 mei brachten de koorleden van het Berchmans Jeugdkoor samen met de koorleden van het Berchmans Collegium Vocale en de plaatselijke jeugdkoren Beau-re-mi en Jokobeau hun laatste concert in de Westhoek in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde.

Nieuw

Thumbnail Kennismaken met SJB  Kunt u de school ook...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail       Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon op...