Jaarthema

Adem!

Adembenemend

Elke leraar met een hart voor zijn job heeft het al mogen ervaren: een leerling overtreft zichzelf en bereikt met brio de zelf uitgestippelde doelstellingen. De leerling voelt zich trots omdat hij of zij zo ver is geraakt. De leraar voelt zich trots omdat zijn of haar leerling er is geraakt. Het is een voorrecht om als leraar stimulator en getuige te mogen zijn van deze honger naar meer, van deze groei naar zelfstandigheid. Deze verandering bij jongeren beneemt ons, leerkrachten, af en toe de adem.


Het gebeurt natuurlijk ook wel eens dat we zuchten uit vermoeidheid. We zien het even niet meer zitten en trappen op onze adem. Toch willen we ook deze momenten van ontmoediging aangrijpen om niet te blijven stil staan. Juist dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een tweede adem, om verder te gaan.

adem.jpg

Op adem komen

Aan de slag gaan, verder gaan of je herpakken, kan alleen maar na de nodige overweging. Voor een grondige overweging heb je een stevig en duidelijk kader nodig. Op onze school wordt dit kader gevormd door het Ignatiaans pedagogisch project. Wat we ook doen, waar we ook willen geraken, we willen leerlingen én leerkrachten ertoe aanzetten dit steeds te doen na inkeer en met diepgang. Overeenkomstig de 9de beweging van ons project, willen we deze inkeer en diepgang wortelen in het leven van Jezus. We hopen dat onze leerlingen, net als Jezus, niet tevreden zullen zijn met onoverdachte, opgelegde, beperkende grenzen. We hopen dat ze, net als Jezus, zuivere en weloverwogen keuzes zullen maken in hun leven, dat ze hun talenten zullen inzetten voor hun medemens. Om dit te bereiken, willen we de leerlingen smaak geven in het kennen en kunnen én hen op geregelde tijdstippen op adem laten komen.


Beademend

We zullen er dit jaar opnieuw werk van maken om deze plannen te concretiseren in acties. Enkele van deze acties worden verder op deze website toegelicht. Wat milieu- en wereldzorg betreft, zal de werkgroep MOS verder gaan op de ingeslagen weg. Samen werken we ook aan meer rechtvaardigheid door verdere sociale en solidaire acties. Tenslotte willen we op school ook een gemeenschap worden, als een gezonde long in de stad. Een gemeenschap die adem geeft aan haar leden en die hen wind in de zeilen geeft op weg naar de open zee.


Eindigen met ademruimte

Op die manier dragen we op onze humaniora ons steentje bij aan het menselijker maken van de wereld. We willen de nodige ademruimte creëren om te groeien tot zelfkennis en zelfstandigheid. We streven ernaar dat onze leerlingen én het volledige personeel op die manier hun verantwoordelijkheid nemen in onze maatschappij en hun talenten inzetten ten dienste van wie dat nodig hebben.

 

Nieuw

    Het Sint-Jan Berchmanscollege Brussel zoekt   1)...
Thumbnail vrijdag 24 mei 2019
Thumbnail Ook dit jaar organiseerde de werkgroep Zin in...
Wie zijn we? Het zorgteam op onze school bestaat uit...
 Plaats: Revnice (Tsjechië) Activiteiten:...
No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.