Jaarthema

Samen werken, samen leven

Na de zomervakantie komen we rijk aan ervaringen terug naar school. Velen van ons hebben tijdens de zomermaanden andere mensen ontmoet en van andere culturen geproefd, dichtbij huis of verder weg. We noemen deze ontmoetingen verrijkend omdat we enerzijds heel veel nieuws geleerd hebben, maar omdat we tegelijkertijd ook beseffen dat die andere, ‘vreemde’ mensen ook heel herkenbaar zijn. We hebben ontdekt dat, waar ook ter wereld, mensen worden bewogen door liefde, vriendschap, vreugde en vrede.


Het is een uitdaging om die verrijking ook te ervaren in het dagelijkse schoolleven. Want ook op school vind je veel ‘andere’ mensen, met andere talenten, talen, religies, gewoontes. Maar tegelijkertijd is er ook zoveel dat we herkennen in die andere: dezelfde interesses voor een vak, hetzelfde enthousiasme voor een hobby, dezelfde vreugde om vriendschap, dezelfde pijn bij verlies.


Die verrijkende verscheidenheid op school vraagt nog net dat ietsje meer. Waar de vakantieontmoetingen meestal heel vrijblijvend en oppervlakkig blijven, vraagt het schoolleven om ook effectief aan de slag te gaan met de andere. Ook al is die andere niet helemaal wat je ervan verwachtte, toch ligt de uitdaging erin om de krachten te bundelen en samen een team te vormen. Pas dan wordt de verscheidenheid ook echte, onbreekbare eenheid. Dan zullen we erin slagen om grote stappen vooruit te zetten, niet alleen op school, maar ook buiten de school.

jaarthema20192020.jpg
Die eenheid in verscheidenheid willen we dit jaar in de verf zetten met ons jaarthema. We willen leerlingen én personeel uitdagen om in te gaan op de uitnodiging om naar de ander toe te stappen. In een klas, in een vakgroep, in de leerlingenraad, tijdens een oudercontact: er zijn heel veel kansen om te oefenen in het samen werken, samen leven. We willen ernaar streven om deze diversiteit dan ook positief aan te pakken door respectvol te luisteren naar wat er anders is bij een medeleerling of collega, én door samen op zoek te gaan naar wat ons bindt en wat ons dichterbij het einddoel kan brengen. Ten slotte is het de ignatiaanse bedoeling om God in alles te vinden, ook en zelfs zeker in de verscheidenheid.
Een team staat sterk als het bestaat uit een verscheidenheid aan talenten. Die verscheidenheid is er, de veelheid aan talenten is er ook, zowel bij leerlingen als bij het personeel. Laten we dan dit jaar op zoek gaan naar de eenheid in deze verscheidenheid, naar het samen werken en samen leven.

Nieuw

Thumbnail Via onderstaande link is het mogelijk om de...
Thumbnail * ICT-coördinator & smartschoolbeheerder...
Thumbnail Algemeen Gedeelte Latijn Grieks-Latijn...
Thumbnail  UPDATE 02.06.2020 (9u30) De technische storing...
Thumbnail De feestdag van Sint-Jan Berchmans, jezuïet en...