Home

Organisatie

De leerlingenraad is de stem van de leerlingen. Iedereen die ideeën en voorstellen heeft, is daarmee welkom bij ons. Tegelijk zijn wij een dynamische groep van een veertigtal leerlingen uit het vijfde en zesde jaar die het leven van alle leerlingen op het college extra kleur willen geven. Wij organiseren het hele jaar door acties en hebben projecten met leerkrachten en externen. Zo vult Sinterklaas de schoentjes op 6 december, komt Valentijn langs in februari, enz. We hebben een samenwerking met Poverello en het rusthuis naast de school, waardoor ook mensen buiten de school deelnemen aan ons sociaal project. Voor de retorici organiseren we een groot retobal, zorgen we voor een honderddagenviering, stellen we een jaarboek samen, ontwerpen we een retoricapull en zoveel meer.

 

IMG_2079.JPG

Door al onze motivatie en creativiteit te bundelen hopen wij er voor iedereen een tof jaar van te maken!’

Wie zijn we?

Het zorgteam op onze school bestaat uit Britta Kestemont en Kris Delcroix. Voor vragen en bezorgdheden kan u ons steeds bereiken:

- per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- telefonisch via het onthaal van de school op 02 / 512 03 70

Wat doen we?

Het zorgteam heeft verschillende taken:

 1. Eerst en vooral willen we de brede basiszorgmaatregelen voor alle leerlingen versterken.
 2. Ten tweede ondersteunen we het leerkrachtenteam bij het verstrekken van zorg, zowel de brede basiszorg als de verhoogde zorg. We coördineren dus de zorgmaatregelen voor verschillende leerlingen.
 3. We willen ook aansluiten bij de specifieke onderwijsbehoeften van een aantal risicogroepen.

We worden met andere woorden gecontacteerd door ouders met specifieke vragen omtrent bezorgdheden of zorgmaatregelen voor hun zoon/dochter, en tegelijkertijd overleggen we heel regelmatig met onze collega’s omtrent het beginnen, verderzetten of afbouwen van zorgmaatregelen voor leerlingen uit hun klas.

Het is heel belangrijk dat ouders en leerkrachten beide hun input geven bij het opbouwen van dit zorgnetwerk. Ouders zijn hierbij onze partners, leerkrachten vormen de eerstelijnshulp voor de leerlingen. We vinden onze inspiratie voor deze aanpak in het Ignatiaans Pedagogisch Project, met name bij de 2de beweging, ‘Zorg dragen: cura personalis’).

Voor wie worden we ingeschakeld?

Verhoogde zorgmaatregelen

Sommige leerlingen hebben nood aan verhoogde zorgmaatregelen. Deze zorgmaatregelen, die gegroepeerd worden onder de naam ‘Re(mediëren)-Di(fferentiëren)-Co(mpenseren)-DIS(penseren)’ spreken we af met ouders, (eventuele) externe hulpverleners, leerling en collega’s. Samen overlopen we mogelijke maatregelen, afhankelijk van de zorgnood.

Deze ReDiCoDis-maatregelen proberen we toe te passen voor leerlingen met leerstoornissen (dyslexie, dysorthografie, dysfrasie, dyscalculie), motorische stoornissen (dyspraxie of DCD), pervasieve ontwikkelingsstoornissen (ASS), communicatiestoornissen (STOS) of aandachtstoornissen (AD(H)D).

Ook voor leerlingen die niet vallen onder deze stoornissen en voor wie toch extra aandacht nodig is, zetten wij ons in. We denken hierbij aan leerlingen met een tijdelijk (medisch) probleem, met sociale of emotionele zorgnoden.

Ook leerlingen met een denktalent (hoogbegaafdheid) en hun ouders kampen regelmatig met zorgen. We verwijzen hierbij alvast naar enkele interessante websites:

 

Huiswerkklas

Leerlingen van het 1ste of 2de jaar die problemen hebben met het ontwikkelen van een studieplanning en –methode en die hiervoor thuis niet altijd de ondersteuning kunnen krijgen, kunnen op uitnodiging van het zorgteam ook in de huiswerkklas worden opgenomen.

In de huiswerkklas werken 2 begeleidende leerkrachten samen met de leerlingen aan een studieplanning en een studiemethode per vak. Ze kunnen vragen stellen bij de leerstof en worden ook opgevraagd door de begeleiders.

We houden het aantal leerlingen in de huiswerkklas bewust laag. Slechts 15 à 20 leerlingen worden toegelaten.

Een uitnodiging voor de huiswerkklas komt er op vraag van de klassenraad of de ouders. Deze vraag kan voorgelegd worden aan het zorgteam op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heroriëntering

Samen met de klassenraad en het CLB bekijken we indien nodig in het loop van het schooljaar of we leerlingen kunnen helpen met het heroriënteren. Samen met ouders, titularis, vakleerkrachten en CLB zoeken we naar de beste opties volgens de talenten van hun zoon/dochter.

Indien u zelf op zoek bent naar de best passende studierichting, kunt u op deze website van de Vlaamse overheid alvast met een zoekrobot veel nuttige informatie vinden: www.onderwijskiezer.be

Tijdens onze jaarlijkse opendeurdag op zaterdag 17 oktober van 13u30 tot 18u00 kunt u op een ontspannen en informatieve manier kennismaken met de school, haar werking en brede waaier aan studierichtingen.

U kunt er leerlingen aan het werk zien, een praatje maken met  aanwezige (vak)leerkrachten tijdens een rondleiding doorheen het schoolgebouw.  U kunt ook getuige zijn van diverse sportdemonstraties en een kijkje gaan nemen in de sportzaal van het college.

Om 15u00 zullen de tweede- en derdejaars van het Berchmans Jeugdkoor een optreden verzorgen in de collegekerk.

Verder kunt u ook uitleg krijgen over de inschrijvingsprocedure voor het schooljaar 2016-2017.

 

opendeurdag171015

Vanaf dit schooljaar starten we in alle klassen van het college met het gebruik van een digitale schoolagenda. 

 

Deze agenda is te bekijken via Schoolonline waartoe u via de website van het college onder het hoofdmenu rechtsboven in de menubalk onder “leerlingen” rechtstreeks toegang heeft tot Schoolonline.  In deze agenda staan het onderwerp van elke les, de taken en de toetsen. Deze worden in de agenda geplaatst door de vakleerkrachten. Via hun login kunnen ook ouders deze agenda bekijken.

 

De agenda op Schoolonline bekijken : stap voor stap

 • Stap 1: surf naar www.sint-jan-brussel.be 
 • Stap 2: ga met de muisaanwijzer boven de knop ‘leerlingen’ in de menubalk staan.
 • Stap 3: klik met de linkermuisknop op Schoolonline.
 • Stap 4: meld u aan op Schoolonline en voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in.
 • Stap 5: klik op de startpagina op ‘Algemeen’ en klik vervolgens op het icoontje van de agenda. Het lesrooster van uw zoon/dochter zal nu worden geopend. In dit scherm krijgt u een overzicht van alle lesuren van de huidige week.

solstart

 • Stap 6 : In dit weekoverzicht wordt er gebruik gemaakt van verschillende kleuren:
 • geel : les
 • oranje: SO
 • rood : toets
 • lichtgroen : taak

Als u de inhoud niet volledig ziet, klik dan op het lesuur. Door op het kruisje te klikken sluit u de volledige inhoud weer af.

Met de knoppen < en > kan u naar de vorige/volgende week navigeren. 

 

De papieren planningsagenda

In deze agenda noteren de leerlingen niet langer het onderwerp van elke les, maar nog wel de taken en toetsen. Op die manier weten de leerlingen ook wat ze thuis moeten doen als ze om één of andere reden (problemen met de server of andere) niet op de Schoolonline-website kunnen. Deze agenda werd speciaal ontworpen om gebruikt te worden als planningsinstrument.

Vooraan in deze agenda is plaats voorzien voor communicatie tussen de school en de ouders en voor nota’s bij het te laat komen. We willen de ouders dan ook vragen deze agenda regelmatig na te kijken.