Ouderraad

Taal

Op dinsdag 20 en donderdag 22 februari kreeg de eerste graad van ons college een boeiende uiteenzetting van Kolet Janssen, Vlaamse (jeugdboeken-)schrijfster en ex-leerkracht.

Waarom schrijft ze ?  Vanwaar haalt ze inspiratie ? Hoe groeit nu eigenlijk een boek ? Allerlei vragen waarop leerlingen en vakleerkrachten Nederlands een antwoord kregen.

foto kolet janssen.jpg

Aan de hand van een heldere PowerPoint vertelde Kolet Janssen over haar loopbaan, haar ervaringen en haar verschillende boeken.  Het laatste half uur werd ook tijd gemaakt voor allerlei vragen uit het publiek.Het bezoek, waar we in onze lessen naartoe hadden gewerkt, was echt de moeite waard !  

(met dank aan Guillaume Dubois, 1F)

Kolet Janssen is auteur, oud-lerares, (pleeg)moeder en oma. Ze werd geboren in Hasselt en studeerde Godsdienst-wetenschappen aan de KU Leuven. Van 1977 tot 2006 gaf ze les. Sindsdien houdt ze zich voltijds bezig met schrijven, en geeft ze workshops en lezingen. Met haar man heeft ze 6 kinderen: 3 pleegkinderen en 3 eigen producten. Intussen werden die kinderen groot en zo werd Kolet oma…Kolet houdt van verrassingen. Achter de dingen van elke dag ziet ze mysterieuze en spannende gebeurtenissen. Daarover schrijft zij verhalen. Zolang ze zich blijft verwonderen over de dingen, komt er geen einde aan haar inspiratie.

Kolet Janssen vertelt over het boek 'De vlecht'

 

 
Naar inmiddels jaarlijkse gewoonte namen een dertigtal leerlingen van het tweede en derde jaar op vrijdag 20 oktober deel aan een toneelavond in het Brusselse jeugdtheater Bronks. Na school leefde  een deel van de groep zich na schooltijd eerst wat uit in de sporthal , terwijl een andere groep een gezelschapsspel verkoos. Met een sterke link naar de actualiteit maakte Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen tijdens de periode van de middeleeuwse kruistochten, een diepe indruk op onze leerlingen. Hele generaties groeiden op met Thea Beckmans Kruistocht in spijkerbroek.  Ook op de makers van deze toneelvoorstelling maakte het boek een onuitwisbare indruk. Kruistocht. Heilige oorlog. Twintig jaar jaar geleden lagen deze begrippen ver achter ons. Maar lopen wij  sinds de terroristische aanslag van elf september in New York niet opnieuw in onze moderne spijkerbroek nieuwe kruistochten? Wie kan voorspellen wat de toekomst ons brengt? De leerlingen konden zich wel de vraag stellen wie het hoofdpersonage van het boek Kruistocht zou zijn, als Thea Beckman haar boek vandaag zou geschreven hebben. De toneelvoorstelling bekijkt Beckmans boek vanuit deze tijd. Het was een voorstelling over moed, vriendschap, kuddegedrag en de grote strijd tussen Oost en West. 
 bronkxbronkx2

Op woensdag 24 februari komt de Vlaamse auteur, dichter en theaterschrijver Bart Moeyaert in de namiddag naar ons college. Hij zal er een lezing geven over zijn leven en werk.

Dit is een unieke kans om een van de meest gevierde Vlaamse schrijvers van de laatste decennia live aan het werk te horen.

bartmoeyaert

Op dit ogenblik werkt hij als artistiek directeur voor Frankfurt 2016, in opdracht van Het Nederlands Letterenfonds en  het Vlaams Fonds voor de Letteren. Wij zijn dus bijzonder vereerd dat hij in zijn drukke agenda tijd kon vinden om  de leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar te laten horen hoe hij van jongste van zeven kinderen opgroeide tot verzamelaar van literatuurprijzen.

Wie ooit al de kans heeft gehad om hem aan het werk te horen, kan enkel beamen dat Bart Moeyaert niet enkel een groot auteur is, maar evenzeer een begenadigd verteller. Het belooft dus een bijzonder boeiende namiddag te worden.

Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de brief voor de leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar, of kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hopen dat je er op 13 januari bij kan zijn.

 
Ed Franck op onze school 
 
Op woensdag 25 januari gaf de auteur Ed Franck een auteurslezing voor onze derde- en vierdejaars. Ed Franck groeide op in een gezin met dertien kinderen. Hij had dus altijd iemand om mee te spelen of om een beetje te plagen. Maar daarnaast las hij enorm veel. ‘Als kind las ik me te pletter, overal waar het niet te heet of te koud was of de stormwind mijn boeken niet wegwaaide.’
Na zijn middelbare school ging hij Nederlands en Engels studeren en werd hij leraar. 
Pas op zijn vierenveertigste debuteerde hij met Spetters op de kermis. Sindsdien zijn er al heel wat meer boeken van hem verschenen! Het is onmogelijk zijn boeken onder één noemer te plaatsen, want hij is van alle markten thuis. Zo schreef hij liedjes en verhalen voor kleuters, verhalen over het gewone leven van kinderen, historische verhalen, harde detectives, psychologische romans en poëzie voor jongeren. Ed Franck is echt een creatieve duizendpoot. Hij wist de leerlingen die namiddag van de eerste tot de laatste minuut te boeien met zijn schrijverstalent, want hij kan honderduit praten over zijn boeken. Hij blijft een verteller van boeiende verhalen.  
ed franck

Op initiatief van de werkgroep taalbeleid en de leerkrachten Nederlands van de eerste graad starten we dit schooljaar voor onze eerstejaarsleerlingen met een leesclub. De voorbije jaren stelden we vast dat de leescultuur van onze jonge leerlingen achteruit gaat terwijl lezen net één van de opstapjes kan zijn om taalvaardiger te worden.

Hoe gaan we precies te werk ? Leerkrachten Nederlands kiezen, indien mogelijk samen met de leerlingen, een paar kwalitatief goede jeugdboeken. Alle deelnemers lezen een boek tegen een bepaalde datum. Dan volgt een nagesprek over het boek waarop leerlingen hun leerervaringen tot uitdrukking kunnen brengen. Dit alles wordt geleid door een leerkracht Nederlands.

Behalve het bevorderen van de taalvaardigheid van de leerlingen is uiteraard het opzet ook leerlingen meer leesplezier te bezorgen. Maar ook het sociale aspect is niet onbelangrijk : leerlingen wisselen leeservaringen uit en leren luisteren naar elkaars mening. 

Nieuw

Thumbnail Kennismaken met SJB  Kunt u de school ook...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail   Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon...
Thumbnail       Wat valt er op In deze richting ligt de klemtoon op...