Laatste update 27 december 2018
Van nieuwe ouders die eraan denken om hun kind in te schrijven in ons college verwachten we dat ze zich voor de start van de inschrijvingsperiode goed informeren over het onderwijs dat wij in ons college verstrekken. Zij kunnen de school bezoeken tijdens de opendeurdag die plaatsvindt op zaterdag 13 oktober 2018 of zij kunnen vóór de start van de inschrijvingsprocedure een gesprek aanvragen met de directie (02 512 03 70 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Het is heel belangrijk dat ouders van nieuwe leerlingen op de hoogte zijn van het pedagogisch project, het studie- en vormingsaanbod en de schoolregels van de school opdat zij een overtuigde en correcte schoolkeuze zouden kunnen maken. Tijdens een gesprek leren wij u en uw kind graag beter kennen.
De voorrang voor broers en zussen blijft bestaan. Kinderen die al een broer of zus in onze humaniora hebben alsook kinderen van het personeel, kunnen reeds ingeschreven worden voorafgaand aan de kinderen die niet in dat geval zijn.
Belangrijk: het inschrijven kan en moet gebeuren in de periode van 7 tot en met 18 januari 2019. Vergeet zeker deze data niet: broers of zussen die in deze periode niet ingeschreven worden, verliezen immers hun voorrangsrecht en moeten aansluiten bij de gewone inschrijvingsperiode die in april 2019 van start gaat.
De inschrijving van broers en zussen gebeurt tijdens de werkdag tussen 7 en 18 januari 2019 van 08u00 tot 15u30 in het secretariaat van het college. U dient wel vooraf een afspraak te maken op het telefoonnummer 02 512 03 70. Tijdens dit telefonisch contact zullen wij ook aangeven welke documenten u dient mee te brengen. De belangrijkste documenten zijn de kids-ID en een document ‘samenstelling van het gezin’ waarmee u bewijst dat het over een inschrijving van een broer / zus gaat en dat u kunt verkrijgen bij de administratieve diensten van uw gemeente.
Broers en zussen hebben absolute voorrang en kunnen in elk geval ingeschreven worden in deze periode, mits voorleggen van bovenvermelde documenten.
De Vlaamse Regering keurde onlangs een nieuwe inschrijvingsprocedure goed. De Franse gemeenschapscommissie heeft hiertegen echter een belangenconflict ingeroepen waardoor de nieuwe procedure niet mag gebruikt worden. Daarom zal voor de inschrijvingen voor het schooljaar 2019-2020 de oude procedure van vorig jaar gebruikt worden.
Stap 1: aanmelden
van 7 januari (9 uur) tot en met 1 februari 2019 (16 uur)
Ga naar inschrijveninbrussel.be. Meld uw kind aan via de knop 'aanmelden' (rechterbovenhoek van deze website) en registreer uw schoolkeuze.
Stap 2: controle
4 tot 22 februari 2019
Heeft uw kind voorrang Nederlands (TN) (*), GOK of niet-GOK (**) ? Dan moet u dat bewijzen met een document. De school van uw 1ste keuze controleert uw documenten. U krijgt daarvoor een uitnodiging. Na de controle worden de aanmeldingen geordend, volgens specifieke criteria.
Stap 3: toewijzingsbericht + inschrijven
13 maart tot 2 april 2019
U krijgt een e-mail of een brief met alle informatie over de inschrijving van uw kind. Maak telefonisch een afspraak met de school om uw kind in te schrijven.
Geen plaats? Haal dan het weigeringsdocument in de school. Zo komt u op de wachtlijst van de school. De school contacteert u als er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot 7 oktober 2019. Opgelet: haalt u geen weigeringsdocument? Dan verliest u uw plaats op de wachtlijst.
Hoe inschrijven in de andere jaren (van 2e tot 6e jaar)?
Voor meer info over de inschrijvingen voor het schooljaar 2019-2020: www.inschrijveninbrussel.be
* Leerlingen met thuistaal Nederlands – TN (55% voorrang): men behoort tot deze groep als ten minste één van de ouders
** GOK-leerlingen (25% voorrang) voldoen aan één of meer van de volgende gelijke kansenindicatoren:
De inhaallessen vinden plaats in het op deze lijst aangeduide lokaal, van 15u20 tot 16u10. (*) Wisselende herhalingslessen zijn herhalingslessen die niet wekelijks worden aangeboden. Deze herhalingslessen worden aangekondigd elke week in de digitale agenda alsook ad valvas aangekondigd. Vraaggestuurde herhalingslessen worden vooraf afgesproken met leerkrachten of directie (tijdstip en lokaal worden nadien meegedeeld). Het einde van de inhaalles wordt aangegeven met een belsignaal waarna de leerlingen het schoolgebouw enkel kunnen verlaten via de glazen deur. De leerlingen die met de trein naar huis gaan, begeven zich in groep naar Centraal Station.
Voor alle leerlingen die de leerstof onvoldoende begrijpen.
De herhalingsles is echter niet bestemd om in te gaan op kleine vragen of onduidelijkheden; dergelijke zaken dienen tijdens de les zelf door de vakleerkracht van de betrokken leerling behandeld te worden. De vakleerkracht zal bovendien ook vaak buiten het lesuur bereid zijn om in te gaan op vragen van leerlingen.
De herhalingsles zelf mag dus niet herleid worden tot een vragenuurtje. Een herhalingsles is daarentegen wel een gelegenheid om structurele (lees: terugkerende inzichtelijke) problemen aan te pakken of om leerlingen die occasioneel niet mee zijn (omwille van redenen zoals afwezigheid door ziekte, moeilijkheidsgraad van een specifiek lesonderdeel, inzichtelijke problemen bij een specifiek lesonderdeel, …) te helpen. Daarom zullen leerkrachten heel vaak slechts één specifiek thema behandelen, met name een thema of lesonderdeel dat op dat ogenblik in de les behandeld wordt of net achter de rug is.
De herhalingsles is vanzelfsprekend niet bedoeld voor leerlingen die zelf onvoldoende tijd besteden aan hun studie en evenmin voor leerlingen die tijdens de les niet opletten en / of de lessen storen.
In de eerste plaats zal de leerling zelf aanvoelen dat hij/zij de leerstof onvoldoende begrijpt. Hij/zij kan dan zelf het initiatief nemen om naar de herhalingsles te gaan. De vraag kan echter ook van de ouders komen.Vaak echter zullen de leerkrachten tijdens de klassenraadbespreking voorstellen om een leerling te laten deelnemen aan herhalingslessen. Dit wordt doorgaans ook gecommuniceerd via het rapport of mondeling meegedeeld tijdens een oudercontact.
Vraaggestuurde herhalingslessen vinden enkel plaats nadat er een hulpvraag gesteld werd. Datum en uur worden vervolgens met de betrokken leerlingen afgesproken.
De leerlingenraad is de stem van de leerlingen. Iedereen die ideeën en voorstellen heeft, is daarmee welkom bij ons. Tegelijk zijn wij een dynamische groep van een veertigtal leerlingen uit het vijfde en zesde jaar die het leven van alle leerlingen op het college extra kleur willen geven. Wij organiseren het hele jaar door acties en hebben projecten met leerkrachten en externen. Zo vult Sinterklaas de schoentjes op 6 december, komt Valentijn langs in februari, enz. We hebben een samenwerking met Poverello en het rusthuis naast de school, waardoor ook mensen buiten de school deelnemen aan ons sociaal project. Voor de retorici organiseren we een groot retobal, zorgen we voor een honderddagenviering, stellen we een jaarboek samen, ontwerpen we een retoricapull en zoveel meer.
Door al onze motivatie en creativiteit te bundelen hopen wij er voor iedereen een tof jaar van te maken!’
Vanaf dit schooljaar starten we in alle klassen van het college met het gebruik van een digitale schoolagenda.
Deze agenda is te bekijken via Schoolonline waartoe u via de website van het college onder het hoofdmenu rechtsboven in de menubalk onder “leerlingen” rechtstreeks toegang heeft tot Schoolonline. In deze agenda staan het onderwerp van elke les, de taken en de toetsen. Deze worden in de agenda geplaatst door de vakleerkrachten. Via hun login kunnen ook ouders deze agenda bekijken.
De agenda op Schoolonline bekijken : stap voor stap
Als u de inhoud niet volledig ziet, klik dan op het lesuur. Door op het kruisje te klikken sluit u de volledige inhoud weer af.
Met de knoppen < en > kan u naar de vorige/volgende week navigeren.
In deze agenda noteren de leerlingen niet langer het onderwerp van elke les, maar nog wel de taken en toetsen. Op die manier weten de leerlingen ook wat ze thuis moeten doen als ze om één of andere reden (problemen met de server of andere) niet op de Schoolonline-website kunnen. Deze agenda werd speciaal ontworpen om gebruikt te worden als planningsinstrument.
Vooraan in deze agenda is plaats voorzien voor communicatie tussen de school en de ouders en voor nota’s bij het te laat komen. We willen de ouders dan ook vragen deze agenda regelmatig na te kijken.